A fürdőhelyről

Balatoni strandunk sokak szerint a legszebb a tónál taláható vízpartok közül, amely páratlan adottságai miatt a Balatonhoz érkező vendégek egyik legkedveltebb célpontja. Nem csak a pancsolni vágyók, de a közvetlen vízparti szállást keresők is szívesen visszajárnak hozzánk.

 

Balatonaliga története

A Budapesthez legközelebb eső balatoni strand

A Balaton igazi fejlődése a Déli Vasút megépítésével kezdődött, amikor 1861-ben megindult a forgalom a Balaton irányába. A Déli Vasút Budapestet a tengerparttal, Fiumével volt hivatott összekötni, a Balaton déli partján keresztül. Mivel ekkor a magyar birtokosok még elsősorban külföldre utaztak nyaralni, csak később kezdtek el igazán érdeklődni a „magyar tenger” iránt is.

A századforduló környékén a balatonaliga-i részen nem volt sem étterem, sem csárda, a vasútállomásról a szakadékokon át egy árnyas úton lehetett lesétálni a Balaton partjára, ahol a környék egyetlen forrása csörgedezett. 

Lejárat az aligai fürdőtelepre

1902-ben azonban a balatonfőkajári birtokos, Tóth Ede fürdőtelepet létesített (fürdőkabinokkal és vendéglővel), és felkínált 64 villatelket eladásra. A felvirágzásban azért is bízott, mivel Aliga a fővároshoz legközelebb eső fürdőtelep volt a Balatonnál, ráadásul vasúti megállóhellyel is bírt. A fürdőtelep rendkívül gyorsan fejlődött, egyre több vendég érkezett, 1905-ben már posta-ügynökség is működött, és 1907-ben már Balatonaliga néven törzskönyvezték az Aliga-fürdőtelepet. 1912-re már 40 kész villa állt, de már abban az évben újabbakat kezdtek el építeni.

Balatonaligai villa 1915-ből

1928-ban már két vendégfogadó is állt a területen, míg 1930-tól porolajjal portalanították az utakat, hogy az autóforgalmat megkönnyítsék. Aliga fekvésének köszönhetően ezekben az években rengetegen kirándultak a fürdőbe, nagyon gyakoriak voltak a hétvégi, egynapos szervezett kirándulások is. Az 1930-as években villanyvasutat építettek, hogy a látogatók még gyorsabban juthassanak el a Balatonhoz, és ekkor már rendszeres autóbuszjáratok is közlekedtek. Az utazóközönség kényelmét szolgálandó azt is eldöntötték, hogy elhordják a löszfalak egy részét, hogy a vonaton utazókat ne zavarja semmi a Balatonban való gyönyörködésben. 1935-ben pedig az aligai területre is bevezették a villanyvilágítást.

A II. világháborút követően a családi fürdőzők helyett egyre gyakoribbá vált a gyermekek-, munkások üdültetése. 1947-től például a Magyar Ifjúság Országos Tanácsa Balatonaligán alakította ki első központ üdülőtáborát.

1948-ban a legfelsőbb pártvezetés döntése alapján a kommunista párt kisajátította a települést. Kitelepítették az embereket és lebontották a legtöbb villát. Az aligai területet két részre osztották: Aliga I. néven a pártalkalmazottak vehették igénybe az ingyenes üdülést, míg az Aliga II. egy géppisztolyos őrökkel védett elzárt terület volt a párt vezetői számára. 

Az MSZMP-s pártvagyon felosztásakor a Club Aliga az Állami Fejlesztési Intézhet került először, majd később több kormányzati szerv és állami hivatal felügyelte. 1995-ben felvették az egészségbiztosítónak ingyenes vagyonjuttatásként felajánlott ingatlanok listájára, majd később többször próbálták eladni.

2007-ben a Pro-Mot Hungária Kft. vásárolta meg, és jelenleg a Club Aliga Üdülőközpont nagyobb részének tulajdonosa, kisebb része fölött 49 évre vagyonkezelői joggal bír. A terület kezelője a Multibaal Trade Kft., amely családbarát nyaralóhelyént üzemelteti a Club Aligát, ahova a balatoni pihenésre vágyók tízezrei érkeznek minden évben.


Főbb adatok a Club Aligáról

- Budapesttől 90 km-re található

- 2 km hosszú saját Balaton-part

- 10 hektáros strand

- 800 m kijelölt fürdőhely

- 400 ágyas szálláskapacitás

- ősfás park

- saját kikötő


A vízparton nyaralók biztonságát a Club Aliga területén mentőtiszt, elsősegélyhely és szakképzett vízimentők biztosítják a strand nyitva tartási ideje alatt. Üdülőközpontunkban az év 365 napján 0-24 órában állandó biztonsági szolgálat működik.

Információ kutyával érkező vendégeink számára:

  • Üdülőközpontunk egész területén tilos kutyával strandolni, illetve a kijelölt strand területre kutyával belépni.
  • Az egyéb kapcsolódó kérdéseket a Club Aliga Üdülőközpont mindenkori házirendje szabályozza.

Töltsön el több napot nálunk!

Foglaljon szállást és nyaraljon Aligán

Romantikus balatoni nyaraláshoz kétágyas hotelszobáinkat, családi pihenéshez többágyas apartmanjainkat, baráti összejövetelekhez pedig szeparált villáinkat ajánljuk. Nézze meg kínálatunkat, és foglalja le nyaralását még ma!


  • 8171 Balatonaliga, Aligai út 1.

Hírlevél feliratkozás

Impresszum  |  Adatvédelem  |  Felhasználási feltételek  |  © 2015 Club Aliga